A Dorogi Kerékpáros Egyesület a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00670 pályázati azonosító számú Civil Akciók a kultúráért, környezetért, közérzetért című program keretében szervezi meg  a Jószerencsét kerékpáros emléktúrát Dorog és környékén 3 alkalommal.

Sikeresen teljesítettük mind a 3 "Jó Szerencsét" emléktúrát!

Felhívásunk ez volt: "Meghívunk Benneteket egy kis visszatekintésre! Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb nemzedék megismerkedjen a bányász kultúrával, életmóddal, munkakörülményekkel, és az idősebb korosztályt is egy röpke időutazásra invitáljuk. A kerékpáros túráink során a természet és a relaxáció elemeit vegyítjük a bányász kultúra hagyományainak felelevenítésével, a környezettudatosságra és az egészséges életmódra motiválva. A túrák útvonalait úgy alakítottuk ki, hogy érdekes látnivalókat kössenek össze, különböző nehézségű és környezetű útvonalon. A túrán való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Létszámunk korlátozott, 50 fő jelentkezését tudjuk fogadni!"

Minden túrán 50 fős vendég-létszámmal egy csapatban kerékpároztunk el a különböző uticélokhoz. Minden túrán remek csapat jött össze! Minden túrán részt vett néhány gyerek is. Minden túrán voltak új vendégek és voltak, akik 2 vagy 3 túrán is részt vettek. Itt szeretnék gratulálni mindazoknak, akik mindhárom bányásztúránkon velünk kerekeztek! Minden túrán nagyon színvonalas előadásokat hallottunk a bányászmúltról. Kesztölcön Simonek Antal, Sárisápon Mráz László, Csolnokon pedig Dr. Kalocsai Zoltán és Fleischmann Dezső a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület képviseletében meséltek nekünk az ottani bányász emlékhelyekről és a gyűjteményről. Köszönjük, hogy ezeket a szép helyeket meglátogathattuk!

Összességében nagyon sikeresnek mondhatjuk a Bányász Emléktúrákat!

Bányász emléktúrák célja

 • közösségépítés,
 • Dorog bányászatához kapcsolódó helytörténet megismerése,
 • a közlekedésbiztonság növelése,
 • hozzájárulunk a környezetszennyezés csökkentéséhez
 • legyen a mindennapi élet része a kerékpározás
 • a kerékpározás, mint aktív kikapcsolódás megszerettetése

Egyesületünk 3 csillagtúrát szervezett: 2019. augusztus 31; 2020. július 12 és 2020. augusztus 30-án

 • a túrák útvonalai és megállóhelyei a Dorogi Szénmedence területén fennmaradt bányászati emlékhelyek lesznek.
 • lehetőség lesz megismerkedni Doroggal és a környékbeli településekkel kerékpáros szemszögből
 • a kikapcsolódás, rekreáció, közösség építés, ismeretszerzés, hagyományőrzés a célunk, ezért együtt, egy csapatban tekerünk, azonos sebességgel, segítve egymást a kicsit nehezebb szakaszokon, és együtt rácsodálkozva természeti szépségeinkre az útvonalon
 • résztvevők 6 éves kor felett bármely korosztály tagjai lehetnek.
 • maximális létszámunk túránként 50 fő!
 • résztvevők a túrákon emlékpólót kapnak, és ebben teljesítik a túraprogramot
 • videó és fényképfelvételeket készítünk, amelyek a programsorozat végén egy köztéri kiállításon tekinthető majd meg
 • A Dorogi Kerékpáros Egyesület céljai között szerepel, hogy tagokat toborozzon, minden évben egyre nagyobb létszámmal működjön. Ezek a túrák alkalmasak arra, hogy a részvevők személyesen megismerjék egyesületünket, tagjainkat, programjainkat.

Útvonalai és megállóhelyei a Dorogi Szénmedence területén fennmaradt bányászati emlékhelyek.

3. Túra: Dorog-Csolnok-Dorog

Dorogon teszünk egy kört a Bányászköröndön, majd elkerekezünk az új Reimann Bányászattörténeti Miniverzumhoz, ahol megnézzük és meghallgatjuk Dorog bányász múltját idéző beszámolót. Ezután tovább indulunk és felkerekezünk az Aknatoronyhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Dorogi-medencére és a környező hegyekre. Innen tovább kerékpározunk Csolnokra és a Bányász Emlékparkot vesszük célba.  A csapat egységes ruházatban, direkt erre az eseményre készült feliratozott pólóban fog Dorogtól Csolnokig végig vonulni. Itt szintén meghallgatjuk az helyi bányászok beszámolóját, megemlékezését az bányászéletről.

A kerékpárosok a megemlékezés után a frissítőponton enni, inni kapnak, majd visszaindulnak Dorogra. A visszaérkezés után egy közös beszélgetéssel egybekötött egytálételes vendéglátásban részesülnek a résztvevők.

2. Túra: Dorog-Annavölgy-Sárisáp-Dorog

Dorogról indulva egy 50 fős csapattal elkerékpározunk Annavölgyre, majd Sárisápra. Megnézzük és meghallgatjuk az annavölgyi, sárisápi bányászok beszámolóját, megemlékezését az bányászéletről.

A kerékpárosok a megemlékezés után a frissítőponton enni, inni kapnak, majd tovább indulnak Csolnokon át Dorogra. A visszaérkezés után egy közös beszélgetéssel egybekötött egytálételes vendéglátásban részesülnek a résztvevők.

 

1. Túra: Dorog-Kesztölc-Dorog

Kesztölcön a Lencsehegyi bányászat emlékművének megtekintése, a bányászmúzeum meglátogatása és egy helyi emlékbeszámoló meghallgatása lesz a programunk.

Megismerjük, vagy felelevenítjük városunk és környéke fejlődésének, gazdaságának legfőbb alapelemét a bányászatot. Megismerjük a bányászok életét, munka körülményeit.

Dorogról indulva egy 50 fős csapattal elkerékpározunk Kesztölcre. Fotót készítünk a csapatról az emlékműnél, amit majd a múzeum rendelkezésére bocsátunk. A megemlékezés és egy kis frissítés után visszaindulunk Dorogra, ahol egy közös beszélgetéssel egybekötött egytálételes vendéglátásra invitáljuk a résztvevőket.

Fenntarthatóság a "Jó szerencsét" kerékpáros emléktúrákon

Célunk: környezetbarát elemek bevezetése a Dorogi Kerékpáros Egyesület által szervezett programokon, hogy így csökkentsük a kerékpáros túrák környezeti hatását. A fenntarthatóság felé tett apró lépéseink az alábbiak valósul meg:

Frissítés:

 • saját kulacsos/poharas rendszer
 • nincs előre csomagolt élelmiszer
 • az étkezéseknél törekszünk az ökológiai lábnyomunk csökkentésére, hogy helyi termékeket kínálunk. pl. banán helyett hazai, környékbeli bio alma, stb.
 • a meleg ételt porcelán tányérból és fém evőeszközzel kínáljuk

 

A Dorogi Kerékpáros Egyesület a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00670 pályázati azonosító számú Civil Akciók a kultúráért, környezetért, közérzetért című program keretében szervezi meg  a Jószerencsét kerékpáros emléktúrát Dorog és környékén 3 alkalommal.

A kedvezményezett neve: Dorogi Kerékpáros Egyesület
A projekt címe: "Jó szerencsét kerékpáros emléktúra" Dorog és környékén
A szerződött támogatás összege: 7.000.000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt tartalmának bemutatása: Bányász emlékhelyek meglátogatásával egybekötött kerékpártúrák a Dorogi szénmedencében  3 alkalommal.
A projekt befejezésének dátuma: 2020. 07.31.
A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00670

Szelektíven gyűjtés:

 • egy gyűjtőhelyen, a catering céggel egyeztetve

Szemléletformálás, jó gyakorlatok megismerése, összegyűjtése, megosztása

 • Az eseménypóló organikus pamutpólóból készül

 

 

 

Meghívó - Túráinkról fotómontázs készült